4 timmars lön med bibehållen arbetsdag

Här har man firat att arbetstidsförkortning äntligen rullar ut på den politiska banan igen. Efter att ha darrat färdigt av rädsla har Alliansen formerat sin trupper och lanserat ett motdrag. Förslaget är givetvis värt att återge i sin fulla prakt:

19-åringar ska tjäna hälften av vad en vuxen gör

Det är inte bara ett radikalt förslag. Det fångar essensen av Alliansens politiska projekt på ett nästan poetiskt sätt. Sällan har det varit mer tydligt att Jan Björklund och hans vänner är ute efter att ta från de som har lite – det vill säga alla unga människor som inte kommer att få halva priset på hyran, busskortet, matinköpen och så vidare – och ge till de som har betydligt mer – det vill säga alla arbetsgivare som nu kan kamma hem en avsevärt större profit på andras arbete.

Mot ”sex timmars arbetsdag med bibehållen lön” ställs alltså ”fyra timmars lön med bibehållen arbetsdag”. Säga vad man vill om förslaget, men vi som efterlyst tydligare skillnader mellan blocken har åtminstone något att glädjas åt.