Skumrask avslöjar!!!

Vanligtvis var han vansinnig, men han hade sina klarare stunder då han bara var dum.
/Heinrich Heine.

Konstfack är en av de få akademiska institutioner i landet som gör sitt bästa för att fylla en vettig funktion. Genom att kritisera, förarga, förändra, förfära och framförallt – att ställa frågor som inte går att svara på.

NUGs klotterfilm och Anna Odells psykvårdsepos rörde om rejält. Men en sak är säker. Den största bomben har inte briserat än.

Du har säkert gissat vad det handlar om. Men jag låter ändå konstnären avslöja det själv. Jag ringde upp Jessica Karlson och bad henne berätta om sitt examensarbete.

Varför väljer du att avslöja projektet redan innan examen?
Jag har skapat en monster. Jag har helt och håller förlorat  kontrollen över verket. Det lever sitt eget liv och någon måste stoppa det innan fler människor far illa.

Ok, jag förstår. Men vi tar det från början ändå. Hur kom du på idén?
Dels ville jag göra något som verkligen skulle få genomslag. Sedan ville jag testa hur länge det skulle dröja innan någon avslöjde bluffen. Ärligt talat trodde jag att detta skulle hända för flera år sen.

Ja, du har ju hållit på ett tag
Mer än tio år. Trodde det skulle ta max två år. Eller åtminstone att allt skulle spricka under drevet mot postorderexamen. Alla uppgifter i betyget kollades. Utom en, haha.

Det har varit en hel del människor inblandade också
Ja, minst sagt. Många helt ovetande, andra minst sagt medskyldiga. Sedan har många blivit lurade. Väldigt många.

Hur har du haft råd egentligen?
När jag träffade Bo var han arbetslös skådis. Han har ju varit med lika länge som jag nästan. Jag hade studielån i början och drygade ut kassan med att jobba extra inom vården. Bo hade a-kassa. Men på senare år har inte ekonomin varit något problem. Vet du vad en minister tjänar?

Nej
De får inte betalt i jordnötter om man säger så.

Men berätta nu. Alla fantastiska utspel. Vad får du allt ifrån?
Till en början var det bara fria fantasier. Vi ville dra det här men Nya Moderaterna till sin spets. Jag ville också att det skulle finnas en absurd tvist någonstans. Men snart blev det svårt att överträffa sig själv. Då kom vi på idén att ta krönikor av Per Gudmundson och klippa ut alla ord. Sen åkte vi ut i skogen, käkade LSD, klädde av oss nakna, dasnade runt och kastade upp orden i luften och fotade hela härligheten men mobilkameran. Sen var det bara att sätta sig dagen efter och försöka tyda bilderna.

Jag börjar förstå hur det där förslaget om praktikanter på Skatteverket blivit till.
Ja, herregud vilken resa. Tror det var där nånstans jag tappade Bosse. Och det blir bara värre och värre. Jag menar det här med att kolla hi-score på arbetslösa. Det kommer inte från en friskt hjärna. Det får vara nog nu. Innan han ställer till problem på riktigt.

Det har han redan gjort
Ja, ok då. Ännu mer problem då.

Men är det inte lite oansvarigt att hoppa av sådär. Ska du inte stanna kvar och ta konsekvenserna?
Men alltså, jag styr inte över det där längre. ”Sven Otto” lever sitt eget liv. Vilket jävla namn förresten. Bosse, om du läser det här, you’re on your own.

Personligen tycker jag det är ett utmärkt konstverk. Snacka om att testa gränserna. Att skapa en minister som är skvatt galen, eller i sina bästa studer bara väldigt dum, och som konstant försämrar villkoren för en massa människor. För att se om någon synar bluffen eller åtminstone försöker stoppa honom. Bara för att upptäcka att ingen gör det. Eller ännu värre, folk står bredvid och applåderar. Ingen annat konstverk har någonsin sagt mig så mycket om samtiden som ”Sven Otto”.
Tack för det, men jag bryr mig inte längre. Och på något ironiskt vis tror jag att det är just precis detta som är poängen med Nya Moderaterna.