Centrumåverkan

Fastighetsbolaget Boultbee är en av spotifieringens starkaste påskyndare. De driver ett antal gallerior och har tidigare gjort sig kända för att med bryska metoder och fiffel försöka göra sig av med vissa av de handlare som hyr lokaler av dem. Eller genom att höja hyrorna med upp till 150%.

De får god hjälp av politiker att genomdriva sina affärer. I Stockholm har Boultbee exempelvis fått köpa Bredäng centrum, Fältöversten, Hässelby Gård centrum, Högdalen centrum, Ringen centrum, Rinkeby Torg, Skärholmen centrum, Tensta centrum, Västermalmsgallerian och Älvsjö centrum. Inte nog med det. Exploateringskontoret har dessutom försökt hjälpa dem att komma undan skatt.

Nu har de fått konkurrens om spotifieringen. Av sina egna hyresgäster. Med hjälp av annonser som den ovan samt genom  intresseorganisationen Centrumsamverkan, som drivs av företagarföreningar i fyra gallerior samtliga ägda av Boultbee, vill hyresgästerna rensa upp på torg och i gallerior.

Handlare utanför företagarföreningarna betecknas som ”störande och oseriösa”. De törs dock  inte stå för kritiken själva utan skyller på allmänheten med formuleringar som ”inkommit många klagomål” och ”av många upplevs”. De antyds att det fuskas med skatten och det uppmanas till bojkott.

Här har vi alltså två parter – fastighetsbolag och hyresgäster – som uppenbarligen befinner sig i konflikt med varandra men som samtidigt driver samma process. Spotifieringen av allmänna platser.

Boultbee rensar upp bland hyresgästerna. Hyresgästerna rensar upp bland icke-hyresgäster. De glasar in, jagar bort allt slödder och fortsätter hyresförhandlingen över en soya-vanilla-latte och en spotifierad smörgås.