Årets läsning 2009

Här är mina favoriter 2009. Återkommer som vanligt om några dagar med sånt jag glömt och saker jag ångrar.

JAMES ELLROY – BLOODS A ROVER
Den avslutande delen i American Tabloid trilogin befäster Ellroy som den främste skildraren av Amerikas 1900-tal. Nobelpriset nästa.

Länge kommentar här. Mer om Ellroy här.

NIKANOR TERATOLOGEN – ATT HATA ALLT MÄNSKLIGT LIV
Trots att den handlar om en kolonisatör och ett missfoster i Indien på 1800-talet säger den mer om världen vi lever i just nu än något annat jag läst under året.

Längre kommentar här

MARK FISHER – CAPITALIST REALISM
Slavoj Zizeks lillebror Mark Fisher driver en av de mest läsvärda bloggarna som finns. Fisher lanserar begreppet ”realkapitalism” (jmf med ”realsocialism”) för att beskriva hur ett nutida nyliberalt samhälle fungerar. Åttio sidor späckade med häpnadsväckande fakta, smarta vändningar, filmreferenser, användbara begrepp som marknadsstalinism samt intressanta frågeställningar om vad du skulle göra om du ordnade en aktion och alla kom. Mest valuta per sida i år.

STEVE GOODMAN – SONIC WARFARE
När Steve inte gör grym musik under namnet Kode9 eller driver samtidens viktigaste skivbolag Hyperdub skriver han böcker. Sonic Warfare är indelad i årtalskapitel precis som Mille Plateaux om du kommer ihåg den. Det handlar om allt mellan Jerikos horn och dubstep. Ljud som terror, kaos och förgörelse och raka motsatsen. Och sist men inte minst också ”Unsound” (som min vän Måns mycket riktigt påpekar bör översättas ”aljud”).

Personligen tror jag frekvenspolitik kommer att bli vårens grej och jag återkommer om den här boken inom kort.

SLAVOJ ZIZEK – FIRST AS TRAGEDY, THEN AS FARCE
Liberalismen dog två gånger under 00-talet. Som politisk doktrin i samband med 9-11 och som ekonomisk teori i samband med den globala kreditkyrkans haveri några år senare. Boken handlar om hur vi bäst använder den informationen. Det kanske räcker så.

CHUCK PALAHNIUK – PYGMY
Chuck, om du läser det här. Kan du inte skriva en Rant vart tredje år istället för krysta fram en Pygmy varje? Inte för att Pygmy på något vis är en dålig bok, tvärtom. Men sedan det började gå att ställa klockan efter din utgivning har en del av känslan försvunnit. Men du kanske har feta amorteringar, vad vet jag.

Mer om Pygmy här.

TILLSAMMANS
Det är inte i första hand för att få en fantastiskt läsupplevelse som jag då och då öppnar den här boken utan för att det är så jävla skönt att veta att det fortfarande pågår någon form av klasskamp därute. Boken handlar innehåller ett antal texter om hur arbetare exploateras, men vad viktigare är, också vilken form motståndet tar sig. Rekommenderas till alla som lönearbetar.

Köp den här.

FRONESIS
År efter år och nummer efter numer plockar de fram relevanta ämnen och intressanta texter. Behövs det får texterna en utmärkt översättning också. Vet inte vad de får i kulturtidskriftstöd men det är hursomhelst för lite, era snåla jävlar.