Bästa filmskurkarna

Klasse K

Det dök upp en fin lista på tidernas bästa filmskurkar. Jag vill inte vara sämre utan bjuder på mina tio största favoriter…

10 – Dynamo (Erland van Lidth) – The Running Man

Vet inte om det bara är jag, men är det inte något väldigt obehagligt med tjocka operasångare täckta med glödlampor?

9 – Begbie (Robert Carlyle) – Trainspotting

Jag har träffat några Begbies i mitt liv. De har alltid varit jobbigare att ha dem som vänner än som fiender. Fiender är nämligen betydligt lättare att undvika.

8 – Idi Amin (Forest Whitaker) – The Last King of Scotland

En jättestor nallebjörn som kramar dig ena dagen och äter dina barn till frukost nästa. Jag inbillar mig att den här personlighetstypen är ganska vanlig bland chefer. Jag hoppas den är något mindre vanlig bland premiärministrar.

7 – Jesus Quintana (John Turturro) – The Big Lebowski

Killen kanske blottar sig för åttaåringar. Men efter att ha sett filmen ville jag ha en sån där lila kroppstight bowlingdress. Ändå. Så nu vet du vad jag önskar mig i julklapp.

6 – Rymdvarelserna – Mars Attacks

De drivs inte av någonting annat än att vara elaka och förstöra saker. Vem har inte mått så? Skillnaden är att de flesta av oss inte tycker det är hysteriskt roligt. Eller, jo förresten. Det gör vi nog.

5 – Nurse Ratched (Louise Fletcher) – Gökboet

Varje gång jag tvingats besöka arbetsförmedlingen har jag fått syster Ratched som handläggare. Som lägger huvudet på sned, visar lite sympati och vänligt men bestämt förklarar att de är bäst för mig själv att göra som jag blir tillsagd och att det är helt och hållet mitt eget fel att jag försatt mig i den här situationen.

4 – Joseph Goebbels (Ulrich Matthes) – Der Untergang

Den som får Adolf Hitler att framstå som en blödig filantrop i jämförelse är givetvis självskriven på en sån här lista.

3 – Colonel Walter E. Kurtz (Marlon Brando) – Apocalypse Now

I dokumentären om Apocalypse Now, som är nästan lika bra som själva filmen, jämför Coppola inspelningen med det riktiga vietnamkriget. We had too much money, too much equipment, and little by little we went insane. Galnast av alla blev utan tvekan Marlon Brando.

2 – Attila Mellanchini (Donald Sutherland) – 1900

Efter att ha studerat scenen där Attila leker karusell med en liten pojke kan jag konstatera två saker. Det är dumt att låta Attila passa barn. Det är ännu dummare att låta honom och hans gelikar styra ett helt land under flera år.

1 – Don Lope de Aguirre (Klaus Kinski) – Aguirre

Aguirre är den bästa film om vansinne som gjorts. Klaus Kinski, som spelar sig själv, är skvatt galen genom hela filmen. Avslutningstalet på flotten där han proklamerar planen på världsherravälde för en flock apor får resten av karaktärerna på den här listan att framstå som ganska sunda individer.