SLs fina engagemang för solidaritet

Fri kollektivtrafik

 

Det började med Görans Hägglunds uppenbarelse i Almedalen. Nu är det AB Storstockholms Lokaltrafiks tur att förstå lite mer än vad som är bra för dem själva. 

 

SL har gjort en reklamfilm mot (eller är den kanske för?) plankning. Syftet är bland annat att ”väcka tankar kring solidaritet”. 

 

Ett strålande initiativ. Inte nog med det. Det förklarar inte bara poängen med kollektivtrafik på ett pedagogiskt vis, utan faktiskt poängen med att äga saker gemensamt överhuvudtaget. Vi betalar vi tillsammans, eftersom det skulle vara för dyrt, orättvist, opraktiskt om alla betalade var och en för sig. 

 

– En enda tunnelbanevagn kostar 35 miljoner, skönt att man slipper köpa den ensam. 

 

Ja, visst är det! Precis lika skönt som att mormor inte behöver betala sin dialysapparat själv eller att Oskar i klass 9B inte cashar för hela skolan med veckopengen.

 

Men om det här systemet med att vi betalar tillsammans för sådant som alla har glädje av är så bra, varför inte ta steget fullt ut? Varför ta betalt av enskilda resenärer överhuvudtaget? Kollektivtrafiken finansieras redan till största delen via skattsedeln, så varför inte betala även resten? Same, same förutom att vi tar lite mer av de som har mycket pengar och lite mindre av de som har lite. 

 

Tänk vad trevligt det skulle vara utan spärrar och kontroller i tunnelbanan. Tänk vad skönt det hade varit för busschauffören att slippa ta betalt av alla som klev på bussen. Vi hade dessutom sluppit betala exempelvis de spärrar som kostar 69 miljoner om året

 

Sist men inte minst. Om de politiker som som pratar om miljö och klimat menar minsta allvar är fri kollektivtrafik ett enkelt, tydligt och bra sätt att visa att de menar minsta allvar. 

Dela på Facebook