Knark

prescription_drugs

Är du nyfiken på knark, men vågar inte testa på riktigt? Oroa dig inte. Du kan se en film istället. All information du behöver finns där. Välj bara knark och film och luta dig tillbaka i tevesoffan. På det här sättet slipper du ta en massa onödiga risker som att utsättas för föräldraföreningar, dålig house i Barcelona eller språkresor.

HASCH – THE BIG LEBOWSKI
Studera Jeff Bridges.

The Dude alias el Duderino, spelad av Jeff Bridges, är den ultimata flummaren. Han representerar allt som är vidirigt med folk som röker på för ofta. Fula hippiekläder, vedervärdig musiksmak, sävlig röst och höga, helt grundlösa tankar om sina egen kreativa förmåga.
Filmen borde vara obligatorisk visning på landets högstadieskolor. Varning. Så här kan det gå om ni provar hasch. Ni kommer att sluta med genomskinliga sandaler, färgglada byxor, mjölk i skägget och Creedence Clearwater Revival på stereon i ett gammalt bilvrak.
Det finns en massa filmer som hyllar haschet, rökarna och deras livsstil. Dessa är i samtliga fall gjorda av människor som själva röker och är inte det minsta trovärdiga. Alla som regelbundet röker hasch blir förr eller senare, utan undantag, som the Dude.

KETAMIN – JACKIE BROWN
Studera Bridget Fonda

Melanie är en glad tjej som gillar att röka på. Hon delar gärna med sig av pseudovetenskapliga teorier om hur man inhalerar effektivast medan hon växlar mellan bongen och en skummande Met-RX proteinshake. Dessutom kan hon tänka sig att ligga med en vilt främmande lodis som just muckat från en längre volta på ett sånt där ställe där man är någons ”bitch”.
Melanie personifierar ambivalensen hos de unga sökare som pendlar mellan neurotisk hälsofixering och hedonistiska utsvävningar som får vilken plattanpundare som helst att framstå som Blossom Tainton. Ett blomsterbarn som noggrant läser innehållsförteckningar för att inte få i sig något oorganiskt, aldrig skulle kunna tänka sig att ta piller mot huvudvärk och gärna reser till Goa för att förverkliga sig själv och dansa i månskenet. Samtidigt har hon inte några som helst problem med att betala några rupies för att få en smutsig ketaminkanyl uppkörd i sin söta lilla hippieröv.

ANABOLA STEROIDER – THE WRESTLER
Studera Mickey Rourke.

De flesta droger påverkar din självbild. Ingen kommer dock i närheten av den totala förvrängning av samtliga referenser som det innebär att trycka anabola. Tillståndet kan liknas vid en sorts afasi där du förlorar förmågan att registrera nya sinnesintryck när det gäller allt utom din egen och andras muskeltillväxt. Det kan förvisso vara ganska behagligt eftersom dina enda bekymmer är hur du ska få din dörrvaktslön att räcka till steroider, hormoner, kosttillskott och tio mål mat om dagen samt en lätt oro för att ingen ska säga ”shit mannen, dina buggar är verkligen groteska” nästa gång du kör ben på gymmet.
Men låt dig inte luras. Du riskerar att fastna i samma omloppsbana kring det vi andra kallar verkligheten som Randy the Ram. En tidskapsel där framgång mäts genom att sola solarium med tubsokorna på, där Motley Crue rockar fett och där David Lee Roth hade varit det ultimata mansidealet om det inte vore för hans anorexia. Eller vilka trender som nu råkar gälla då du petar din första ryssfemma.

AMFETAMIN – SISTA KONTRAKTET
Studera Ola Isedal

Amfetamin är en extremt underrepresenterad drog inom popkulturen. Med tanke på hur vanlig den är borde det gjorts en massa låtar och filmer med tjacktema. PÅ rak arm kan jag bara räkna upp tre exempel, filmerna Repo Man och Vanishing Point samt Motörheads låt ”Motörhead”. Att Burroughs bok ”Junkie” heter ”Tjacket” på svenska beror inte på att den handlar om amfetamin, utan på dålig översättning.
Palmemordsfilmen Sista kontraktet är en högst medioker historia, med ett undantag – Ola Isedal i rollen som Christer Pettersson. Trots att Isedal bara skymtar till några gånger i filmen framgår det hur tydligt som helst att han är en jävligt jobbig typ som är torr i munnen, har pansarpung och barnpenis och som skulle sälja sin morsa för några gram av Polens främsta exportprodukt. En kille som gillar att skruva isär teveapparater, sortera saker i finurlig ordning och onanera. Isedals gestaltning innehåller all information du kan tänkas behöva om amfetamin.

KOKAIN – MIAMI VICE (originalet från åttiotalet)
Studera Don Johnssons klädstil

Det krävs ett otroligt bra självförtroende för att se bra ut i för korta byxor, loafers utan strumpor, rosa kavaj och linne. Ingen har någonsin haft så bra självförtroende som Don Johnsons figur Sonny Crocket i Miami Vice. Det ser nästan sunt ut att han bor på en lyxbåt, har en krokodil som husdjur och åker omkring i extremt fåniga sportbilar. Givetvis är Johnsons karaktär både ful och töntig, men han har så bra kokainsjälvförtroende att det knappt märks.
Om du tycker det är jobbigt med folk som har jättebra självförtroende, eller åtminstone försöker skaffa sig detta, och sedan visar det på en massa påfrestande sätt, ska du hålla dig borta från kokain. Undvik särskilt ställen där det kan finnas b-kändisar eller b-gangsters. Kokain är ett koncentrat av allt som var sjukt med åttiotalet och borde totalförbjudas.

HEROIN – PULP FICTION OCH TRAINSPOTTING
Studera Vincent Vega i Pulp Fiction och någon av knarkarna i Trainspotting.

Den fete torpeden Vincent Vega, som spelas av John Travolta, är en man med stil. Snygg kostym, egen lyxig verktygslåda och långa sofistikerade utläggningar. Vega är väldigt långsam, svettas kopiöst och hade han bara kliat sig oftare och spytt lite då och då skulle gestaltningen av en heroinist varit oerhört träffsäker. Nu kanske du tänker att de heroinister du stött på inte alls påmint om Vincent Vega utan snarare om de hala typerna i Trainspotting. Och det stämmer. Heroin är otroligt dyrt, väldigt tungt och få klarar av att hålla stilen någon längre tid.  Avståndet mellan Jack Rabbit Slims hambugersylta och Skottlands skitigaste toalett kan ibland vara nere på någon vecka.
Pulp Fiction innehåller dessutom en värdefull läxa. Om du inte vill sluta som Uma Thurman, med att få en adrenalinspruta huggen i hjärtat hos den lokala langaren, bör du noga ta reda på vilken drog du har att göra med innan du tar den. Även om olika droger ter sig väldigt lika för den orutinerade, kan det skilja en hel del i hur de lämpligen doseras.

LIM – GUMMO
Studera de limsniffande småkillarna

Om du bor i en inavlad håla mitt ute i djupaste ingenstans och känner att du lika gärna kan vara hjärndöd, är lim drogen för dig. Filmen Gummo handlar om två småkillar med snygga cyklar som skjuter katter, säljer dem till den lokala krogen och köper kontaktlim för pengarna. Om det är inaveln i den lilla staden som är orsaken till att pojkarna tycker så mycket om lim eller om det är limmet som håller traditionen med inavel vid liv, ska jag låta vara osagt. Gummo borde hursomhelst fungera som en varning. Både för kontaktlim och för att bosätta sig i glesbygden.

LSD – APOCALYPSE NOW
Se filmen

Hela Apocalypse Now är en enda lång tripp. Detta skulle kunna bero på att det käkades en hel del syra under filminspelningen. Bland annat var kocken så påtänd när de skulle spela in scenen där han stöter på en tiger, att han började gråta så fort han skymtade den. Det har gjorts en dokumentär om inspelningen som är nästan lika bra som själva filmen. Du kan lika gärna se den istället.
Martin Sheens karaktär lämnar egentligen aldrig hotellrummet där han befinner sig när filmen börjar. När vi kommer in i handlingen har han precis droppat en karta LSD. Allt som händer efter det utspelar sig i Sheens hjärna. Apocalypse Now är ett bra exempel på hur bisarr världen kan verka pÅ syra.
Och du. Undvik reduxversionen och kolla originalet istället. Det finns ofta en väldigt bra anledning till att klippa i filmer.

ECSTASY – VAD SOM HELST MED LORENZO LAMAS
Studera Lamas blick och rörelseschema

Lorenzo Lamas är en kramgo kille som alltid är svettig. Hur tuff han än försöker spela ser han alltid ut som om han helst av allt vill hÅngla, massera axlar eller suga på den där biten kött mellan tummen och pekfingret på första bästa person han stöter pÅ. Dessutom gillar han att dansa. Lamas är med i både Grease och världens sämsta dansfilm, Beat Street. Det påstås att ecstasy ger hjärnskador. Jag har alltid trott att det varit skräckpropaganda, men efter att ha studerat Lorenzo Lamas är jag inte lika säker.

MEDICIN – DRUGSTORE COWBOY
Studera Matt Dillon

Det allra farligaste drogerna är statligt subventionerade och finns att köpa på helt vanliga apotek eller av någon kompis som jobbar inom hemhjälpen. Om du är nyfiken på någon av dem har du allvarliga problem och bör söka hjälp snarast.
Problemet är bara att såvida du inte har råd med 900 spänn i veckan för terapi består den hjälp du kommer att få av just samma droger jag varnade för nyss.
Låt dig heller inte luras av att Matt Dillon är så snygg i filmen. Han knarkar inte på riktigt.

BLANDMISSBRUK – FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS
Ta det extra lugnt med den här

Om du är helt galen, har en advokat som också är helt galen och obegränsad tillgång till droger kan det sluta som i Fear and Loathing in Las Vegas. De flesta människor hamnar aldrig i den situationen. Om du mot förmodan ändå skulle göra det har jag några råd:

1) Undvik poliskonferenser
2) Försök inte sälja ”jättebra” heroin till två välartade par i bilen bredvid, samtidigt som du spyr och gråter.
3) Släng inte ner strömförande utrustning i badkaret medan du själv eller någon annan sitter och badar.
4) Ta inte upp liftare
5) Boka inte hotellrum i ditt eget namn.
6) Följ inte din advokats ”råd”