Pygmy

pygmy-us-hardcover1

 

En handfull hemliga agenter från en totalitär stat anländer till USA förklädda till utbytesstudenter. De placeras ut i intet ont anande värdfamiljer mitt i den medelklassvärld som Chuck Palahniuk ägnat stora delar av sin karriär åt att smutskasta. Deras uppdrag är att genomföra Operation Havoc, ett omfattade terroristdåd mot det degenererade amerikanska samhället. 

 

Agent 67, Pygmy, ägnar dock minst lika mycket tid och energi åt att försöka ligga med dottern i värdfamiljen som åt Operation Havoc. Pygmy har också en egenartad förmåga att göra rätt men helt vansinniga saker vid rätt tillfälle vilket gör att han lyckas smälta in betydligt bättre än sina kumpaner, vilket skapar en del märkliga konflikter.

 

Det är slående hur lika Pygmys hemland, ett sorts tredje-världen-DDR och det amerikanska samhället är. Jag kommer osökt att tänka på påståendet att de enda som tagit maoismen på allvar är McDonalds. 

 

Pygmy är långt ifrån Palahniuks bästa bok. Men bilden av medelklassamerika med sin förljugna politiska korrekthet, fukkerwareparties, tablettmissbruk och rejäla doser av både positiv och negativ rasism är lysande. Skolsystemet beskrivs som en enda lång välregisserad parningsritual, precis som i agenternas hemland, där de dugliga exemplaren skiljs ut från de mindre dugliga för att skapa en för samhället så fördelaktig avkomma som möjligt. Eller som Pygmy låter Adolf Hitler förklara:

 

He alone, who owns the youth, gains the future.

 

Dela på Facebook