James Ellroy

Tipsen på böcker, filmer och musik här bredvid kommer att uppdateras, utökas, specificeras och krånglas till så fort jag hinner. Först ut är James Ellroy…

James Ellroy ”American Tabloid”

James Ellroy är en av de riktigt stora amerikanska samtidsskildrarna. Ofta handlar det om LAPDs mörkaste ögonblick med snutar så korrumperade att de knappt kommer ihåg vem de jobbar åt längre. När han är som allra bäst, som i American Tabloid, får även härvan kring kennedymordet och storpolitiken ett kok stryk.

Ellroy hävdar själv att hans böcker till en tredjedel är sanna, till en tredjedel högst sannolika och till en tredjedel påhittade. Att han har en hel del på fötterna bevisas bland annat av det faktum att klanen Kennedy inte lyckats stämma honom på allt han äger.

Han hämtar en hel del inspiration från sitt eget liv. När han var tio blev hans mor brutalt mördad och i sin ungdom försörjde sig Ellroy tidvis som inbrottstjuv.

Det sägs att Ellroy utvecklat sin korthuggna telegramprosa mer eller mindre av en slump. Han hade sumpat ett av sina tidiga manus och bad förläggaren skicka en sammanfattning. När Ellroy fick läste sin egen text som förläggaren återgivit i stolpform tyckte han det var mycket bättre än sitt eget original.

Är du nyfiken på Ellroy tycker jag att du ska börja med  böckerna om kennedy-mordet. Läs dem på engelska eller i de utmärkta svenska översättningarna.

En amerikansk myt (American Tabloid)

Sextusen Kalla (The Cold Six Thausand)

Hösten 2009 kommer del tre Blood’s a Rover

När du är klar kan du ta dig an ”La-noir” serien:

Den svarta dahlian (The Black Dahlia)

Den stora tomheten (The Big Nowhere)

Los Angeles konfidentiellt (L.A. Confidential)

Vit jazz (White Jazz)

Ta dem i rätt ordning. De bygger på varandra, även om handlingen utspelar sig en tio år mellan, så dyker en del av karaktärerna upp igen.

Någonstans däremellan tycker jag du ska plocka upp hans självbiografi, My Dark Places, som är lika bra som vilken av hans ”deckare” som helst.