Exkluderande design: cykelställ i Seattle

När myndigheterna i Seattle ville bli av med hemlösa som slagit läger under en bro la de i te fingrarna emellan. De började med att installera någon sorts betongsnablar som med lite god vilja kan tolkas som offentlig konst. Sedan satte de upp staket. Som om inte det räckte täckte de den lilla yta där man fortfarande kunde söka skydd från regn med cykelställ. Som ingen efterfrågat och ingen avvänder.

Det är inte helt ovanligt att man försöker dölja exkluderande design på olika sätt. Som en sorts motsvarighet till greenwashing. Man försöker få något riktigt sunkigt att framstå som exempelvis en miljösatsning.

Det går att få exkluderande design att se ut som konst. Det går att ställa en stor blomkruka där något brukar sova och låtsas att man smyckat ut platsen och gjort det lite ”trevligt”. Eller så kan man ösa på med cykelställ. Bikewashing. Urban livsstil, men inte för riktigt alla.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR