Några någorlunda intressanta böcker

Kathy_Acker

För ett tag sedan tipsade jag om några riktigt bra böcker. Den här gången tänkte jag tipsa om ett antal böcker som påverkat min syn på världen. De är inte nödvändigtvis bra. Faktum är att några av dem är ganska uselt skrivna. Men på ett bra sätt alltså.

Donna Haraway – A Cyborg Manifesto

Suddar ut gränserna mellan människa och djur, mellan människa och natur, samt mellan människa och maskin utan att tappa det socialistiska perspektivet.

Silvia Federici – Revolution at Point Zero

En samling texter av min absoluta favoritfeminist. Borde sättas i händerna på alla vita, manliga, riktiga arbetare som så självklart tar sig rätten att mansplaina hur saker och ting ligger till.

Harry Cleaver – Reading Capital Politically 

Handlar om de 30 första sidorna i Kapitalet. Cleaver ställer sig den fråga vi alla bör ställa oss när vi läser en bok som påstår sig handla om samhället: hur kan vi använda de här kunskaperna som vapen i klasskampen?

Manuel DeLanda – A Thousand Years of Nonlinear History 

Har du alltid velat läsa en bok om biologins, ekonomins och språkens historia som är extremt välskriven och lika spännande som en bra deckare? Då har jag goda nyheter. Du kan sluta leta.

Slavoj ŽiŽek – In Defense of Lost Causes

Att vara polititiskt engagerad handlar om att göra fel och och om att bli besviken. Den här boken handlar om att försöka igen, om att misslyckas igen och om att misslyckas lite bättre än förra gången. And so on, and so on, som Slavoj själv brukar säga.

Frantz Fanon – Jordens fördömda

Alla som rynkar på näsan och postkolonialism och begrepp som ”rasifiering” borde kolla upp Fanon. Tror faktiskt inte ni kommer att bli besvikna. Och få har någonsin vägrat be om ursäkt så snyggt som Fanon.

Wendy Brown – Att vinna framtiden åter

Många uttalar sig om vad det är som är fel med samhället. Få vågar föreställa sig vad vi borde göra åt saken, ännu färre vågar föreställa sig vad det faktiskt skulle innebära att ha makten att förändra. Boken innehåller några av Browns bästa stunder.

I stort sett allt av Zygmunt Bauman

Bauman skriver begripligt och vackert om konkreta frågor. Konstigt nog är detta mycket ovanligt bland filosofer och samhällstänkare.

Antonio Gramsci – The Prison Notebooks

Närmare 2 000 sidor textdjungel där en hela tiden hittar små skatter. Killen hade behövt en redaktör. Men nu satt han på kåken när han skrev så vi får göra det jobbet själva i stället.

I stort sett allt av Kathy Acker

Ingen har någonsin varit så arg med sådan (kolsvart) humor som Acker. Läs på egen risk.

Antonio Negri och Michael Hardt – Empire

Boken har två delar. En där de har fel om det mesta. En annan som är ett autonomt marxistiskt smörgåsbord. Njut av smörgåsbordet och torka av dig på den andra delen efteråt.

(Delvis) ur Arbetaren #41 2014