Liza Marklund Express

Under parollen ”Du gamla, du fria” har krämarsamhällets samtliga representationer sammanstrålat i ett och samma fordon, det helt reklamklädda så kallade Liza-Marklund-tåget som just nu hemsöker Stockholms tunnelbana.

Alla ska med. Så för säkerhets skull är tåget tapetserat både invändigt och utvändigt med övergrepp på offentlig miljö, fördumning, medioker kultur, lögner, besmutsning, systematiskt tvångsarbete samt angrepp på i stort sätt alla tänkbara former av anständighet och god smak.

Men en lite tröst är väl att reklamen drar in pengar och på så vis finansierar resorna? AB SL har ju trots allt sålt vår uppmärksamhet till ett antal hugade spekulanter.

Nej, tyvärr inte. Reklam har aldrig och kommer aldrig att finansiera någonting. Det enda som händer när någon tvingar på oss reklam är att vi betalar vid något annat tillfälle, närmare bestämt när vi köper det som reklamen gör reklam för.

Men en liten tröst är väl att det kommer att finnas en reklamfri, spotifierad version som kostar lite extra?

Ja, det stämmer faktiskt. Resenärerna kan få tillgång till tjänsten Liza-Premium, vilken inbegriper att en representant för styrelsen i AB Storstockholms lokaltrafik kommer ner på perrongen i god tid innan tåget anländer och karvar ut ögonen på alla som betalat en tilläggsavgift.