Informationen i dig

 I need your help. You contain information. I need to know how to get at it.
John Anderton

Kameror och sensorer som läser av rörelser, kroppsvärme, tal, andning och ögonrörelser påstås kunna förutse när en person är i stånd att begå en brottslig handling. En något mer sofistikerad metod än när polisen kollar om fokl är ”torra i munnen”.

Systemet kallas FAST, The Future Attribute Screening Technology och har jämförts med filmen Minority Report där Tom Cruise tar hjälp av synska personer i kampen mot kriminalitet.

Vi behöver dock inte gå till vare sig fantasin eller framtiden för att hitta system som påstås hindra presumtiva skurkar. Vad är inte de offentliga register över kriminella som det ropas på från reaktionära kretsar och som till och med är lag i vissa efterblivna delstater i USA om inte system för att kartlägga presumtiva brottslingar och förutspå framtida dåd?

Hursomhelst. SATS kan givetvis användas till mer än att identifiera buset. Kan en sensor avgöra om någon tänker begå ett brott kan den också se om någon är hungrig, törstig, kåt, sugen på att shoppa, på att spela golf, på att placera en del av sin lön pensionsfonder eller vilken information reklamindustrin kan tänka sig behöva för att kunna rikta reklam träffsäkert.

Enligt SVT kostar ett system som bevakar 100 kameror 250 000 vilket är billigare än en helsidesannons i Dagens Nyheter. När kommer det riktat reklam som genererats av kameran i telefonen eller paddan förresten? Och självklart, det spotifierade systemet där du betalar en slant för att slippa filmas och analyseras.