Gategate

En kväll förra året ägnade sig två civilklädda polismän åt att kontrollera biljetter på Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm. Jesper Nilsson som befann som på platsen tyckte det var så anmärkningsvärt att han dokumenterade händelsen med sin mobilkamera. Att hjälpa företag att ta betalt av sina kunder ingår knappast i polisens ordinarie arbetsuppgifter.

Poliserna blev provocerade av detta och tryckte upp Jesper mot en vägg, beslagtog mobiltelefonen och anklagade honom för att vara ”torr i munnen”, vilket på polisspråk betyder narkotikapåverkad. Jesper fick välja mellan att radera innehållet på telefonen och att följa med till polisstationen för ett drogtest.

Jesper valde det förstnämnda, men återskapade innehållet i telefonen senare på kvällen. Han lade ut både film och bilder på sin blogg, vilket ledde till att poliserna anmälde honom. Åklagaren valde dock att istället åtala poliserna för  för ofredande, egenmäktigt förfarande och olaga tvång alternativt tjänstefel.

Igår friades poliserna. Domen i sig var ganska väntad. Det är ytterst sällan poliser fälls för liknande agerande. Ofta heter det att ”ord står mot ord” och då väger polisens ord tungt. Den här gången hjälpte alltså inte ens filmbevis.

Man kan ju undra vad som skulle behövas för att ord inte skulle stå mot ord. Direktsändning i SVT? Notarius publicus som vittne?

Det är tyvärr inte det märkligaste med historien. Jespers Nilssons påstådda politiska åsikter tycks dessutom ha spelat roll för domen (pdf)

”Tingsrätten kan inte heller bortse från vad som framkommit i fråga om att Nilsson kan ha haft en viss politisk agenda och syfte med såväl fotograferingen som den efterföljande publiceringen.”

Polismännens agerande relativiseras alltså av det faktum att Jesper Nilssons eventuellt kan ha haft en politisk agenda.

Var och en rätt att ha vilka politiska åsikter som helst. Denna rättighet är skyddad av grundlagen. Att domstolen i ett demokratisk land åberopar eventuella politiska åsikter hos brottsoffer som förmildrande omständighet för förövarna är häpnadsväckande.

Det rör sig om en ny variant av ”du får skylla dig själv att du blir våldtagen när du klär dig som du gör”. Vad är nästa steg? Att antirasister får skylla sig själva om de utsätts för rasistiskt våld? Straffrabatt för den som med sitt bensindrivna fordon kör över en miljöpartist?

Det här är en rättsskandal som förtjänar att dras ur sin mörka, smutsiga vrå ut i dagsljuset.

 

Kommentar med bra länkar här.