Precious

Precious är något så unikt som en feel-good-film om incest, misshandel, klassklyftor, hiv, analfabetism och sexuella övergrepp mot barn.

Nej, jag är inte fullständigt depraverad. För trots de minst sagt dystra ämnena är det faktiskt en varm och mycket rolig berättelse om den gravt överviktiga sextonåriga Precious som väntar sitt andra barn. Hennes pappa är pappa till båda. Men om tror du att pappan är den stora skurken, så vänta bara till du träffar mamman.

Det är 1987 i Harlem och alla män är frånvarande. Precis som på riktigt. Egentligen finns det bara en manlig karaktär i filmen, en sjuksyster spelad av Lenny Kravitz, och han används först och främst som sexobjekt och projiceringsyta. Så den som gör ett omvänt Bechdeltest får samma resultat. Fast tvärtom alltså.

Precious påminner en hel del om brittiska socialdeppiga Fish Tank och innehåller en hel del pikanta detaljer som att Mariah Carey gör en strålande insats som Socialsekreterare. Får jag bestämma är debutanten Gabourey Sidibe årets kvinnliga huvudroll.

Framförallt är Precious en film om hur ett antal utsatta kvinnor finner varandra och blir starka, både tillsammans och var och en för sig.