Salzburg – Ljubljana

Ett grupp scouter tågar in på torget framför Salzburgs högst provisoriska station. De sjunger vi-stärkande kampsånger på engelska och tyska. Det är egentligen en harmlös manifestation, men jag kan inte hjälpa det. Och det har inte ens med tyskan att göra. Sjungande barn i uniform skrämmer mig.

Tåg söderut genom Alperna. Smaragdgröna floder, sagoslott och evighetslånga tunnlar. I det en gång i tiden slovenska Kärntern nås jag av nyheten att Ricky Martin kommit ut.

Jag tar tillbaka det där kravet på ett fritt nät av höghastighetsjärnvägar genom Europa. Jag vill att det ska gå långsamt. Gärna också stanna då och då. Helt utan förvarning eller någon högre mening.

Det bor massor av kinesiska damer i sextioårsåldern på hotellet Ljubljana. Jag förstår att det måste röra sig om en hit squad på väg till Maribor där His Orangeness Dalai Lama tydligen ska levitera senare ikväll. Men är Slavoj Zizek underrättad?