Fängelsestraff för hemlöshet

Tidningen The Guardian rapporterade i veckan om att ett ökande antal hemlösa bötfälls, åtalas och i vissa fall till och med döms till fängelsestraff. Brotten de åtalas för är bland annat tiggeri, upprepat och aggressivt tiggeri samt lösdriveri.

Ofta handlar det om bötesstraff. En man har exempelvis dömts att böta 105 £ efter att ett barn släppt ner två enpundsmynt i mannens sovsäck, pengar som han inte ens hade bett om.

Ibland blir påföljden fängelse. Inte alla inom det brittiska rättsystemet är till freds med detta. En domare konstaterade att ”jag kommer att skicka en man till fängelse för att ha bett om mat när han var hungrig”.

Myndigheterna använder sig av en lag som heter Public Space Protection Order (PSPO) och som kan användas för att förhindra vissa beteenden på offentliga platser. Det kan handla om att förhindra nedskräpning eller förbjuda människor att cykla. I Salford i Manchester har man försökt att förbjuda svordomar och ovårdad språk.

Trots att Storbritanniens inrikesministerium i början av året uppmanade motsvarigheten till kommunfullmäktigen att inte förfölja fattiga och hemlösa har The Guardian hittat ett 50-tal lokala myndigheter som använder PSPO för att helt enkelt avlägsna hemlösa och tiggare från stadskärnorna och i några fall alltså även döma dem till fängelsestraff.

Ett mycket cyniskt och ironiskt sätt att ge hemlösa tak över huvudet.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR