(Snart) borttagen exkluderande design i Toronto

Så här ser en ventilationstrumma utanför sjukhuset Toronto General ut. Metallbågarna är tänkta att hindra folk från att slå sig ner och värma sig.

Efter protester från allmänheten har dock sjukhuset beslutat att ta bort dem.

Återigen visar det sig att den här typen av protester lönar sig. De främsta syftet med exkluderande design är att sopa problem under mattan. Det första steget att bekämpa den är därför att lyfta på samma matta.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR