One Dimensional Woman

Dagens boktips:

Att kalla Nina Powers One Dimensional Woman för en bok om feminism skulle vara årets understatement. Den handlar om så mycket mer än så. Tyvärr, kanske det är bäst att tillägga.

Begreppet feminism har blivit så urvattnat att det kan användas till att rättfärdiga i stort sett vadsomhelst. Till och med invasioner.

Krigen i Irak och Afghanistan ursäktades på fullaste allvar bland annat som någon sorts korståg för att frigöra kvinnorna. Som om de skulle gagnas det minsta av att förknippas med en aggresiv ockupationsmakt.

Allt kan vara feminism nuförtiden. Striptease, Sarah Palin, powershopping, you name it. Det är en etikett som kan klistras på en produkt för att göra den lättare att sälja. Och kapitalismen bryr sig som bekant inte så länge den just säljer. Hej då rättigheter, ilska och strukturella analyser. Hallå folkpartiet.

Man skulle kunna tro att den här förflackningen är en konspiration iscensatt av chefredaktörer som vill vara feminister fast på ett frääääääscht sätt i syfte att sälja annonser. Men så är det tyvärr inte.

Boken handlar också om hur arbetsmarknaden förändras. Om hur egenskaper som tidigare sökts hos kvinnor  – att vara söt, väluppfostrad och flexibel –  numera efterfrågas inom allt fler områden och hos allt fler arbetare, alltså även män. Japp, det är Manpower jag syftar på.

Sist men inte minst lyckas pornografiexperten Power diskutera just porr utan att bli moralistisk. Åt något håll. Detta är såvitt jag vet unikt.