Ta av dig foliehatten

Sanningshatten

Det sägs att konspirationsteorin är den fattiges ideologi. Och visst kan det vara bekvämt att föreställa sig att eländet i världen orsakas av hemliga sällskap bestående av sammansvurna ondskefulla män. Det finns teorier om det mesta. Månlandningen, Estonia och morden på Kennedy och Palme är några exempel.

Givetvis florerar det också en massa teorier om vad som egentligen hände 9 /11. Några som kallas ”Sanningsrörelsen” figurerar just nu flitigt i media. Det tror inte att al-Qaida låg bakom, utan att det istället var USAs egen regering som gjorde det i syfte att få dra igång ”kriget mot terrorismen”.

Jag tänker inte bemöta deras argument. Jag tänker inte ens påstå att de har fel. Du vet hur det är – just because you’re paranoid, doesn’t mean they’re not after you – och jag bryr mig faktiskt inte om vem det var som gjorde det.

Däremot är det på plats med en varning för konspirationsteorier i allmänhet. Visst, jag tycker också de är roliga. Få saker roar mig så mycket som palmespanare. Men låt dem inte avleda din uppmärksamhet.

De riktigt obehaliga sakerna här i världen pågår inför helt öppen ridå. De är inte heller någon hemlig gruppering som ligger bakom. Det är bara att slå på nyheterna, surfa runt på nätet eller läsa morgontidningarnas ekonomisidor så får du mer eller mindre full insyn i realtid.

Nästan allt elände som händer – svält, krig, fattigdom, miljöförstörelse, arbetlöshet, bostadsbrist – har samma orsak. Och då syftar jag inte på Illuminati, P2, Sions vise eller ens Bilderberggruppen utan på kapitalismen.

Visst finns det massor av ondskefulla människor som skamlöst drar nytta av att  världen ser ut som den gör, men det är en helt annan sak. De har inte skapat systemet. De använder det bara. Precis som i fallet 9/11. Det var med största sannolikhet inte George W Bush och hans regering som låg bakom.  De utnyttjade bara händelserna för att kunna driva igenom sin politik.

Denna viktiga skillnad tycker jag du ska ha i åtanke nästa gång någon påstår att fotbolls-VM 1958 aldrig inträffat. Ta av dig foliehatten. Ta några djupa andetag. Kul historia hörrudu, men det låter osannolikt. Däremot vet jag med säkerhet vem som sålt ut vår gemensamma välfärd. Och vad betydligt viktigare är. Jag vet varför.